неділя, 15 вересня 2024 р.

Сумщина - північний форпост України: історії української єдності

 

Як жити із постійним відчуттям загрози в нескінченій боротьбі за своє виживання?.. Як прийняти реальність, не зневіритись та продовжувати працювати, боротись, допомагати ЗСУ?.. Історіям про життя громад Сумщини присвячено документальний фільм «ПРИФРОНТОВЕ ЖИТТЯ. СУМЩИНА», прем’єра якого відбудеться вже незабаром.

Розпочинаємо знайомство із історією створення фільму:
Довжина лінії фронту сягає майже 4 тис. км.Вздовж неї розташована велика кількість малих громад, кожна із яких має свою історію спротиву і трансформації під впливом військових та гуманітарних викликів.
Зокрема до територій, де ведуться або можливі бойові дії, входять 17 прикордонних громад Сумської області. Із них три громади - в зоні постійних бойових дій. Вже третій рік вони перебувають під обстрілами, під загрозою повторного вторгнення, виявляють на своїй території ворожі ДРГ і відчувають на собі всі складнощі життя у прифронтовій зоні.
Під час роботи над фільмом команда «Сектора правди» відвідала м.Суми та 12 сумських громад, зустріла людей, які постраждали від війни, втратили домівки. Ми зустріли тих, хто пройшов окупацію. Зустріли лікарів, які приймали пологи під обстрілами. Вчителів, які намагаються дати дітям знання. Військових і поліцейських, які захищали мирне населення і зараз готові захищати. Мерів міст, котрі були зі своїми громадянами весь час, в тому числі зі зброєю в руках. Жінок, які не побоялися дати відсіч озброєним окупантам, захищаючи право своїх дітей на безпечне життя… 
Голова Тернопільської кінокомісії Володимир Ханас прокоментував ситуацію: " За моїми  підрахунками, російські нелюди у 2024 році (дані на 08.08.2024 року) обстрілювали артилерією, мінометами, стрілецькою зброєю та наносили ракетні і бомбові удари по Юнаківській сільській громаді Сумщини щонайменше 104 дні, Білопільську міську громаду у 2024 році обстрілювали 131 день, Хотінську селищну громаду - 117 днів, Великописарівську селищну громаду 127 днів, Краснопільську селищну громаду - 144 дні. Це тотальне винищення території і це мінімальні підрахунки з відкритих джерел. Не здивуюсь, якщо ці дані будуть більшими".
Про все докладно – в наступних публікаціях.
Дивіться, коментуйте, поширюйте історії української єдності!
За підтримки Український культурний фонд
Режисерка фільму: Марія ЯРЕМЧУК
Продюсер: Сергій ШКУРО
Лінійна продюсерка: Євгенія БИСТРИЦЬКА
Оператор: Віктор НАДТОЧІЙ
#запідтримкиУКФ #українськекіно #прифронтовежиття

Немає коментарів:

Дописати коментар