суботу, 16 лютого 2019 р.

Лі Страсберг–наставник Монро, Аль Пачіно, Де Ніро...


У 1950-ті роки в кінематографі США відбулася революція, почата дещо раніше в театрі. Режисер Еліа Казан згодом описав це так: «Уперше на сцені були відчуття, емоції та переживання простої людини. Акторська гра стала натуралістичною, нарцисизм старої школи відійшов у минуле».Ключовою постаттю цих екранних перетворень був Лі Страсберґ, виходець із села Буданів (нині Тернопільська область).
Народився 17 листопада 1901-го, через шість років родина емігрувала. Вже у Сполучених Штатах наш земляк став спершу співзасновником театральної групи й показав кількадесят вистав, а згодом почав працювати в Акторській студії і невдовзі очолив її. У 1969-му створивтеатральний інститут власного імені. З-поміж випускників школи Лі Страсберґа – Марлон Брандо, Мерілін Монро, Джеймс Дін та Сідні Пуатьє – культові зірки Голлівуду, символи своєї епохи й «найкращі американські актори всіх часів», як їх назвав Американськийкіноінститут. А також Джек Ніколсон, Пол Ньюман, Джейн Фонда, Дастін Гоффман, Гарві Кейтель та ін., більшість із котрих успішно знімаються досі. 
Сам Страсберґ рідко з’являвся на екрані, але його появи не залишалися непоміченими. Так за другорядну роль у «Хрещеному батькові. Частині 2» він був номінований на «Оскара», проте поступився нагородою своєму учневі Роберту Де Ніро.
Див також
Світлина з  nyfa.edu

Немає коментарів:

Дописати коментар