субота, 10 вересня 2022 р.

Тренінг з протидії ворожим ІПСО

 

У Кременецькому місцевому центрі безоплатної правової допомоги говорили про інформаційну безпеку. Як мислити критично та протистояти ворожій пропаганді навчали тренерки Марія Яремчук та Алла Мегель — військові журналістки, експертки із медіабезпеки та медіаграмотності, авторки навчального посібника “Ворожі ІПСО. Як визначити та протистояти?” та тренінгового курсу “Інформаційна безпека для фронтових добровольчих формувань”.

Такий тренінг у центрі правової допомоги провели вперше. За участі редакторів місцевих та районних ЗМІ, фахівців та волонтерів центру та у співпраці із регіональним координатором Мандрівного фестивалю Docudays UA Володимиром Ханасом.
Також говорили про відповідальність за поширення недостовірної інформації у соцмережах.
Фахівчиня місцевого центру правової допомоги Ірина Бурченюк зазначила, що відповідальною особою за поширення недостовірної інформації є першочергово її автор, а також власник вебсайту, оскільки він створив технічну можливість та умови для поширення такої інформації.
— Проте особа, стосовно якої було поширено неправдиву інформацію вправі насамперед вимагати захистити честь, гідність та ділову репутацію у судовому порядку. Також, ця особа має право вимагати відшкодувати матеріальну та моральну шкоду.
Законодавство України передбачає порядок спростування недостовірної інформації та право особи на відповідь.
Які інформаційно-психологічні операції запускає ворог в інформаційний простір, які вони бувають та як їх можна визначати і перевірити себе чи щодо впливу ІПСО, розповіли експертки. Тригодинний тренінг надав можливість учасникам пропрацювати навички критичного мислення.
— Якщо ви живете в Україні, споживаєте медіаконтент і користуєтеся соцмережами, то обов’язково стикаєтеся із інформаційно-психологічними спецопераціями, їх ще називають ІПСО. Такі спецоперації ворог спеціально створює та реалізує через мережі інтернет, — пояснила експертка Марія Яремчук.
Якими бувають ІПСО
“Росія збільшує кількість авіанальотів”, “ЗСУ відступили”, “Хто розмінував Чонгар”, “устаткування окупантів, яке блокуватиме зв'язок українських мобільних провайдерів”, “Нардепи і силовики масово покидають Київ”... Таких повідомлень безліч.
Із початком повномасштабного вторгнення росія посилила психологічний вплив на українців, використовуючи активність людей у соцмережах. Мета таких ворожих “вкидів”— посіяти паніку та маніпулювати, а врешті домогтися перемоги у війні. Відомо, що в теперішній час інформаційний фронт — це масова зброя. Застосовують ІПСО і у мирний час. Відтак важливо навчитися розрізняти інформацію від маніпуляцій.
Елементами ІПСО може бути як дезінформація, так і пропаганда, перебільшення певного виду інформації, або ж її применшення. Спрацьовує і “сарафанне радіо”. Люди схильні довіряти оточенню, “родичам із Херсону, котрі “все знають”. Або ж таким частим зараз формулюванням “влада приховує”. Нерідко такі автори є ботами. Вони здійснюють розгойдування психіки через інформаційні майданчики.
Як протистояти ІПСО
Основне правило — дотримуватися інформаційної гігієни. Не поширювати все підряд і що завгодно. Не коментувати, не ставити реакцій під постами. Навіть “злісний смайлик” незгоди просуває публікацію у рейтингу.
Фахівчині допомогли розібрати ворожі ІПСО на реальних прикладах. Наступних п’ять днів розбиратимуть її з іншими учасниками тренінгів у Тернополі.
Завершили тренінг у Кременці згадкою про нормативно-правові акти тимчасових окупаційних сил та тимчасових окупаційних адміністрації, які є неправомірними.

Немає коментарів:

Дописати коментар