неділя, 11 жовтня 2020 р.

Закоханий в гори

Приємно те, що став учасником міжнародної групи кінематографістів. «Закоханий в гори» – це документальна кінострічка про молдавського фотографа Валерія Корчмаря, який безмежно любив Карпати.

Фільм транслювали в позаконкурсному показі на міжнародному кінофестивалі CMIFF - Carpathian Mountain International Film Festival. Кінофест відбувся цього тижня в Ужгороді.

Головні режисери – наш земляк з Копичинець Bogdan Hollych та Svetlana Shelest з Молдови.

Автор проєкту Volodymyr Khanas. Велика подяка йому та Тернопільська кінокомісія/Ternopil Film Commission за запрошення доєднатися до кіногрупи. Мого вкладу є лише ледь-ледь: консультації по декількох епізодах. Але це перший мій «кіношний» досвід, перші титри документалки, де згадано моє ім’я.

Про сам фільм та його героя.

Великим успіхом всієї команди є те, що кіно транслювалося на міжнародному кінофестивалі поруч з фільмами українських, чеських, естонських, шведських кінематографістів.

Фільм побудований на розповідях про Валерія Корчмаря – особистого фотографа двох президентів Молдови. Ба, навіть сам Igor Dodon взяв участь у зйомках.

Молдавські медіа називали закоханого в гори найкращим фотографом країни.

Любов’ю всього життя Валерія Корчмаря, окрім дружини, було ще й піднебесся. Хто ж не любить зійти на вершину?! При кожному сходженні розкриваються вистави-краєвиди. Такі митті відображені в захоплюючих світлинах фотографа.

– Він навчив нас дихати в горах, навчив відпочивати, – згадують про нього друзі.

Жаль, життя непередбачуване, гори бувають несподівані. У 2018-му, під час сходження на вершину Матергорн в Італійських Альпах Валерій Корчмарь трагічно загинув. Матергорн – скеляста і важкопроходима гора з гостроверхою вершиною, сьома по величині в Альпах. Обриви за кожним каменем.

За версією італійських рятувальників, під час підняття по скелястих виступах фотограф впав у прірву.

Тож фільм «Закоханий в гори» – це присвята людині, яка своє життя не уявляла без вершин. Він настільки сильно їх любив, що гори вирішили залишити його собі.

Немає коментарів:

Дописати коментар