пʼятниця, 22 листопада 2019 р.

Про "Колір фасаду:синій"

Фільм «Колір фасаду: синій» режисера Олексія Радинського розповідає нам про Флоріана Юр’єва. Він – видатний український архітектор, художник, скрипковий майстер, теоретик і поет. На 90-му році життя йому доводиться опанувати ще одне, цілковито нове заняття. Він стає громадським активістом і захищає культурні права мешканців міста.
Фільм дав змогу глядачам зануритися у творчий процес Флоріана Юр’єва, в тому числі – побачити його роботу над альтернативним архітектурним проектом реставрації «Літаючої тарілки» у м.Київ. Завданням майстра стає порятунок свого проекту від перетворення на частину торговельного центру. Саме задля цього Флоріан Юр’єв розпочинає кампанію проти свавілля столичних забудовників. У свою чергу він пропонує перетворити об’єкт у сучасний культурний центр. Ніхто не вірив що він може зберегтись до сьогодні

Також через фільм можемо дізнатися про погляди Флоріана Юр’єва на київську архітектуру, музику кольору та сучасний капіталізм, на важливість вміння відстоювати власну позицію.

Станом на сьогодні навколо проблеми збереження «Літаючої тарілки» тривають справжні баталії. Люди діляться на дві частини, одні виступають за збереження унікальної памятки епохи модернізму, інші ж навпаки. 
Тому, було дуже актуально переглянути цей документальний фільм, який висвітлює скільки сил та людської праці вкладено в створення та збереження «тарілки» до сьогодні. І чому важливо захищати культурні права. Зрешту, зрозуміти, що такі випадки вже трапилися, чи можуть трапитися у інших містах та містечках, де не завжди проживають такі люди , як гкрой фільму.


Білінська Вікторія, група МСДм-21 ЮФ ТНЕУ

Немає коментарів:

Дописати коментар