середу, 9 жовтня 2019 р.

Закінчено знімальний період "Хору Верьовки"

Закінчено знімальний період музичного документального фільму-експерименту «Хор Верьовки. Now»
Фільм знімається за фінансової підтримки Українського Культурного фонду, конкурс якого виграв цього року. Головна ідея режисера Володимира Шпака і продюсера Юлії Чернявської – поєднати показ того, як вміють співати, грати і танцювати в знаменитому на весь світ українському народному Хорі ім.Верьовки, з показом залаштункого життя артистів. Три складових фільму – виступи хору, підготовка до цих виступів та інтерв’ю з його учасниками - утворять новий погляд на хор.
«Як ми і планували, нам вдалося побувати всередині кухні під назвою «Хор Верьовки», - зазначає режисер фільму Володимир Шпак, - і побачити і відзняти як функціонує цей неймовірно складний організм і як відбувається налагодження кожної з його трьох складових – хору, оркестру і балетної трупи. Всі 150 його учасників утворюють єдине ціле, при цьому складаючись з потрясаюче оригінальних, різних і яскравих особистостей».

«Ми вклались в доволі щільний графік зйомок, - коментує знімальний процес координатор проекту Юлія Чернявська. - І змогли консолідувати свої зусилля і узгодити з бурхливим концертним графіком хору. А оскільки хор має зараз 75 концертів на рік, і багато з них відбуваються в інших країнах – хор вже проїхав 100 країн світу, - це було дуже не просто. Але також ми їздили і з хором, знімаючи і концерти. Все разом є і для нас, і для українського кіно як експеримент: ми використовуємо сучасні методи для того, щоб показати, що хор народної пісні може існувати і – добре себе почуває! – в індустріальному світі з вимогами бізнесу і за наявності сильної конкуренції».


Фільм покаже архівні матеріали і заведе глядача в святая святих - музей хору. Покаже склади тисяч костюмів і розкаже як їх готують до концертів та турів. Продемонструє вигляд і звучання різних інструментів, використовуваних і самотужки дороблених артистами оркестру. Про технічні нововведення, концертів в Іспанії, Північній Кореї, Польщі та поруч з Андреа Бочеллі. І оповість історії про існування, пересування та події хору за 76 років його існування.


Крім усього, фільм виділить одну не намічену заздалегідь принципову ознаку Хору Верьовки: як виявилося, його ядро складається з сімей, і таким чином буде проявлений момент спадкоємства поколінь.


Зйомки проходили в головному приміщенні хору на бульварі Шевченка, в будівлі Верховної Ради, в Жовтневому палаці, під Києвом і поруч з Хотинської фортецею. На чотири відомі народні пісні було зроблено окремі кліпи, що знімалися як в денний, так і в нічний час, за допомогою кранів та коптерів, на натурі та в павільйонах. Самі кліпи складають важливу частину фільмової структури, показуючи результат процесу репетицій хору. Після фіналізації проекту кліпи будуть використані в телевізійній та інтернет-ротації задля промоушену фільму перед його фестивальним життям і прокатом в середні України.


Спікерами для фільму виступили керівник хору Зеновій Корінець, директор-розпорядник Ігор Курилів, концертмейстер Ірина Мельниченко, головний хормейстер Вікторія Ярема, балетмейстер Валерій Шкориненко, артисти хору Тетяна Пирогова і Степан Школьний, Олена Комісаренко і родина Дарморіс, артисти балету Андріана Джумеля і родина Шестак, костюмер Ніна Броварщик, бібліотекар Ігор Боринець та інші.


____________________________


Український культурний фонд ‒ державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно чинного законодавства, спрямовується та координується Міністерством культури України. Підтримка проектів Українським культурним фондом здійснюється на конкурсних засадах.

Немає коментарів:

Дописати коментар