понеділок, 15 липня 2019 р.

Зйомки "Шляху до світанку"


За підтримки Тернопільської кінокомісії у Файному тривають зйомки документального фільму-портрету «Шлях до світанку». Стрічка оповідає про долі малолітніх політв‘язнів Західної України.Співрежисерка Оксана Войтенко, авторка сценарію Ольга Світлична, продюсер продюсерського центру ТОВ “Інсайтмедіа” Андрій Суярко та засновник і очільник Тернопільської кінокомісії, голова Асоціації кінокомісій України  Леонід Бицюра 15 липня у “Медіа Криївці” розповіли журналістам про перебіг знімального процесу.

“Дві тисячі п’ятсот двадцять одну дитину віком від 14 до 18 років було засуджено на Тернопільщині військовим трибуналом терміном від 10 до 25 років, – констатував голова обласної організації Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих,  Дем’ян Чернець. – І тим дітям не було ніякого “спуску” ні щодо розпорядку, ні щодо утримання у в’язниці, ні щодо харчування. Проте багато з них витримали всі тортури й знущання. Вони вижили, щоб стати живими свідками злодіянь сталінської репресивної машини”.
Нині їм 80-90 років, і тому надзвичайно важливо зберегти їх свідчення для наступних поколінь.  Власне, таким і є завдання фільму-портрету. Він оповість про долі малолітніх політв’язнів Тернопільщини, їх життєві історії, висвітлені у Книзі Пам’яті “Малолітні політв’язні Тернопільщини”.
“Спостерігав реакцію знімальної групи під час відвідин музею репресованих, – зазначив очільник Тернопільської кінокомісії Леонід Бицюра. – Історія, наче оживає перед очима, коли екскурсовод особисто показує камеру, в якій сидів… Дуже важливо пам’ятати про ті страшні події. Дуже важливо віддати данину пам’яті й шани тим людям, які загинули, страждали за майбутнє Української держави… Це наш обов’язок. Фільм «Шлях до світанку» покликаний не просто відродити у пам’яті події минувшини, а й навчити нас бути сильними духом, незламними та вірними своїй рідній країні. Адже сучасне українське кіно – це не просто вид мистецтва, а спосіб самоідентифікації українців як нації”.
Станом на сьогодні знімальна група вже записала інтерв’ю з п"ятьма тернополянами, серед них і  упорядник Книги Пам’яті Ігор Олещук. Стрічка фінансується Українським культурним фондом за підтримки Тернопільської кінокомісії.
“Рада співпраці з Тернопільською кінокомісією та особисто  Леонідом Бицюрою. Це дуже добре та знаково, що є розуміння тих тем, які нині вкрай важливі для суспільства, – зауважила Ольга Світлична. – Сценарій художнього фільму відрізняється від сценарію документального. У документальному ти можеш тільки розробити певний напрямок того, як  розвиватиметься історія. Коли ми провели кілька перших інтерв’ю за ці дні, то відкрився зовсім інший світ людей, їхніх доль. Це і біль, і страждання, і сльози…”.
Уже наступного року стрічка вийде на великі екрани. Вона стане своєрідною скарбницею пам’яті тих, хто пройшов справжнісіньке пекло… Стрічка знімається за фінансування Українського культурного фонду та сприяння Тернопільської кінокомісії

Немає коментарів:

Дописати коментар