пʼятниця, 17 травня 2019 р.

Про Джамалу

Кіноклуб Docudays UA при Ternopil Film Commission за підтримки Бібліотеки-музею "Літературне Тернопілля" організували перегляд документального фільму про переможницю Євробачення-2016 "Боротьба Джамали". Захід відбувся напередодні 75 - річниці депортвції кримських татар. 
Авторка і режисерка фільму - шведська журналістка Елін Йонссон наголошує - за допомогою історії створення пісні-переможниці "1944" Джамала прагнула розповісти світові про кримськотатарський народ - про депортацію 1944-го і життя людей в умовах російської окупації.
Для зйомок Елін їздила до окупованого Криму і мріє, щоб стрічку продемонстрували й українські телеканали. Присутні на перегляді відзначили, що фільм необхідно популяризувати для показу в бібліотеках та школах міста. Світлини Уляни Баран

2 коментарі:

  1. Депортация крымских татар 1944 г. в цифрах и фактах:

    32 тыс энкэвэдистов.
    67 эшелонов.
    191 тыс депортированных.
    8 тыс умерло в пути, до 88 тыс за первые 3 года в спецпоселениях.

    ВідповістиВидалити
  2. Arsen Zhumadilov
    19 хв. ·
    Хотел описать историю семьи отца, мать которого так и не увидела Крым после депортации, а на ее могильном камне казахи высекли "Айше - дочь Крыма".
    Хотел описать историю бабушки по матери Сабе, которая была по сути дважды депортирована - в 33-м вместе с репрессированными родителями в Архангельск и в 44-м вместе со всем народом в степи Центральной Азии.

    Но не буду. Не могу. Хоть и знаю в деталях.

    Скажу другое.

    Мать Айше звали Сайде. Мать Сабе звали Сайде.
    И мою младшую зовут Сайде.
    Мы есть. И мы будем, дай Бог.
    Биз бармыз. Ве бар оладжамыз, Иншаллах.

    ВідповістиВидалити