суботу, 16 березня 2019 р.

"Жива УПА. Орест" в Тернополі

Їх постаті розмиті часом. Їх образи спотворені радянськими міфами.
Їх життя - подвиг, що вартував крові, втрат і забуття дітьми та онуками.
А вони - живі.
Волонтерський проект "Сектор Правди" був заснований влітку 2014 року для висвітлення подій на Східному фронті. За час роботи в зоні АТО ними було створено 242 відеороботи. Серед – репортажі з передової та кліпи, документальні фільми «Година з Дмитром Ярошем», «Реквієм по Єві», «Яна Зінкевич. Госпітальєри», «Там, де нас нема», знятий в режимі реального бою у с. Широкино, міні-фільм «Селище Піски… рік війни» 
Унікальний проект «Сектора правди» – документальний цикл «Жива УПА» . Це фільми-історії вцілілих учасників подій. В основі кожного з них не відрізок часу, не історичні події, як такі, а історії тих ветеранів, які й досі утримують у своїй пам'яті живі емоції героїчних днів, деталі і подробиці подій. Підуть з життя ці люди – і з ними підуть щемні живі моменти, переживання, думки і спогади, про які ми вже ніколи не дізнаємось.

Творча команда "Сектора правди" :Алла Мегель-режисер, продюсер, Марія Яремчук-режисер-сценарист, Дмитро "Дим" Паньшин-актор, Ігор Бондаренко-режисер монтажу, оператор
Сергій Богут-оператор, Григорій Лук'яненко-звукорежисер, музичний редактор відтворили  у першому фільмі  з цього циклу "Жива УПА. Орест" історію політв'язня, громадського діяча  Васкула Ореста . Жертв і страждань цієї людини стало би на кілька життів.“
– Я не знаю, де взялись сили, щоб витримати всі ті тортури, – розповідає старий, і додає, – в УПА немає ветеранів. Нашу боротьбу не закінчено.
У бібліотеці-музеї "Літературне Тернопілля" з ініціативи Тернопільської кінокомісії відбувся показ фільму та його обговорення. Стрічку представила режисер-сценарист Марія Яремчук.
Учасники зустрічі мали нагоду двічі прослухати пісню "Сніги, сніги..." , котра звучить у фільмі і котру вживу виконав автор пісні Олександр Смик.
А ще був відеокліп від Івана Кушніра та виступ Євгена Філя... Для тих, хто не мав можливості відвідати цю неординарну подію могли переглянути пряму трасляцію від Ternopil Film Commission Атмосферу події ви також можете відчути, переглянувши світлини від ТО "Кінодністер".
Трейлер 3-ї частини циклу "Жива УПА" - "Я не з неба"

Довідково:
Васкул Орест Петрович - голова Київського крайового братства ОУН—УПА, політв'язень, український політичний, громадський діяч. Учасник національно-визвольного руху
Народився 28 травня 1928, у с. Серафинці (нині Івано-Франківська область) у сім'ї вчителів. Батько — Васкул Петро, чотар УСС, сотник УГА, член Проводу ОУН.
З 1943 року — член ОУН (б). Воював у лавах Дивізії СС «Галичина», під Бродами був контужений, потрапив у радянський полон, засланий до Башкирської АРСР. Звідти втік, у 1947 році заарештований знову, засуджений до 25 років таборів. Згідно з рішенням Президії Верховної Ради СРСР звільнений у 1956 році. З 1968 року проживає у Київській області.

Музика у фільмі звучить у виконанні гурту "Рутенія"

З питань організації переглядів, творчих зустрічей та придбання фільму звертатися:
+38(067) 323 0084
megel.alla@gmail.com
При підтовці релізу використано  інформацію порталу "Сектор правди"

1 коментар:

  1. https://www.tenews.org.ua/post/view/1553003019-snigi-snigi---oresta-vaskula---u--literaturnomu-ternopilli--divilis-film--zhiva-upa-orest?fbclid=IwAR3RhDM5le6ZWmiWSBg0kmhxNXilH0HTBPskWpD9rmeflOVbj2-eCo22Bt4

    ВідповістиВидалити